Die nuut omskepte en herontwerpte Werf-voedseltuin by Boschendal.


Boschendal het sy nuut omskepte en herontwerpte Werf-voedseltuin bekendgestel, ’n verdere vertoonvenster vir die historiese plaas se verbintenis tot omgewingsbewaring en die fokus op plaas-tot-tafel eetervarings.

Die tuin is ontwerp om Boschendal se verkrygingsvermoë volhoubaar te verbeter en te verseker dat vars, meer geurige produkte vir die seisoenale spyskaarte beskikbaar is. Alles in die herontwerpte tuin is hergebruik, geskenk of herplant.

Kholwane Thela, bestuurder van tuine en landskap by Boschendal, sê die projek om die oase te herontwerp het deurgaans op eko-vriendelike praktyke gefokus. “Ons het groter sorg geneem om ons grond nie uit te put nie deur ons eie kompos te produseer, materiaal wat natuurlik op ons plaas voorkom te hergebruik, ’n reeks waterbewaringsmetodes toe te pas, en indringer Casuarina-bome vir ons strukture te gebruik,” het hy verduidelik.

“Ons groente- en kruiebokse is gemaak van 365 indringer- Beefwood-bome wat op ons grond gevind is, wat verwyder is om die ryk verskeidenheid inheemse plante toe te laat om op hul plek te floreer.”

Thela en sy span het ’n reeks maatreëls toegepas om die plaas se koolstofvoetspoor te verminder en Boschendal se breër volhoubaarheids- en regeneratiewe boerderypogings te ondersteun. Dit sluit in die vervaardiging van wonderlike groeimedia van meer as 1 000 m³ kompos en deklaag wat op die plaas gemaak is as deel van ’n vreemde skoonmaakprogram; grond van die oorspronklike tuin te gebruik om vreemde sade en chemiese insette te vermy; hergebruik van rivierstene in die sub-basis en dreineringslae; en die gebruik van drupbesproeiing en dreinering in die plaas se vleiland om waterlewe te laat floreer.

“Ons het ook volhoubare bronne van hout gebruik om ons prieel te bou,” sê Thela. “En baie van die banke wat rondom die tuin gevind word, is gemaak van hergebruikte gevalle indringerspesie-hout en deur ons houtwerkspan gemaak.”

Die tuine is ontwerp deur die bekende landskapkenner Andy Jasper – projekdirekteur en spesiale adviseur vir Boschendal vir die tuineportefeulje – wat idees van Boschendal se eie restaurant- en tuinspanne getrek het, met die hulp van die landskapargitek James Furse Roberts van FRLA.

Jasper het gesê daar is iets om elke hoek vir gaste om te verken, van die kulinêre en kruietuine tot oorvloedige fynbostuine: “Gaste word ook aangemoedig om ons pragtige roostuin te besoek, opgedra aan Gwen Fagan, vir haar onontbeerlike werk met die insameling en herstel van erfenisrose op ons plaas en deur die groter Kaapstreek. Meer as 150 mense van Boschendal en Alan Dawson Gardens, wat gekontrakteer is om die interne span te ondersteun, is betrokke by die skep, plant en selfs oes van die nuwe tuin.”

Die tuine is ’n kort afstand van Die Werf-restaurant se kombuis gevestig om ’n nouer skakel tussen die groente en kruie wat hier gekweek word en hul uiteindelike bestemming – die borde van honger gaste en besoekers – te skep.

Stella Delport, hoofsjef by Die Werf-restaurant, is opgewonde om die plaasvars produkte van die nuwe tuin aan gaste voor te sit. “Ons glo dat hoe korter die afstand tussen die tuin en ons kombuise, hoe beter die geure in ons kos. Ons spanne sal daagliks vars kruie en groente pluk ter viering van die beste seisoenale produkte en outentieke geure.”

Jasper hoop dat die nuwe Werf-voedseltuin ander in hul eie eko-vriendelike pogings sal inspireer. “Met die ondersteuning van ons gaste hoop ons om ’n liefde vir volhoubaarheid en plaasvars geure in elke besoeker aan ons plaas te vestig. Ons nooi gaste van oraloor uit om ons storie van volhoubaarheid, gemeenskap en kulinêre uitnemendheid met die wêreld te deel en hoop mense kom keer op keer terug om die oorvloedige oes te sien. Ons hoop hierdie tuin sal voortgaan om te inspireer en te verbly – om almal te help om ons plaas op hul eie manier te beleef.”

Die Werf-voedseltuine is nou oop. Om meer uit te vind, besoek boschendal.com.

You need to be Logged In to leave a comment.